Staklara SFS Paraćin zajedno sa slovenačkom Steklarnom Hrastnik ka ambicioznim razvojnim ciljevima

Steklarna Hrastnik, slovenačko preduzeće za razvoj i proizvodnju vrhunske staklene ambalaže, preko svog vlasnika GlobalGlass iz Švajcarske, preuzima staklaru SFS Paraćin u Srbiji.

Steklarna Hrastnik je jedan od vodećih evropskih ponuđača specijalnog ambalažnog stakla sa izuzetnim potencijalom za dalji rast, širenje poslovanja i jačanje tržišnog udela. Investicijom u staklaru SFS Paraćin, koja je pre preuzimanja bila u stečaju i predmet nacionalnog programa revitalizacije staklarske industrije u Srbiji, GlobalGlass grupa povećaće proizvodne kapacitete (odmah za do 300 tona stakla/dnevno) i asortiman proizvoda. Srpska fabrika stakla će, u sinergiji sa slovenačkom staklarom, moći da nastavi svoju dugogodišnju tradiciju i orijentaciju ka stalnom unapređenju postojećih i uvođenju novih tehnologija sa jasnim te dugoročnim razvojnim ciljevima.

„Glavni deo proizvodnje u Srbiji ostaće vezan za standardni kvalitet stakla za prehrambenu industriju, potrebe srpskog tržišta i isporuke na tržišta Jugoistočne Evrope, gde primećujemo nedostatak ponude. Deo asortimana biće premešten iz Slovenije u Paraćinsku fabriku, a na taj način nameravamo da podignemo nivo kvaliteta, dodatu vrednost i profitabilnost srpske fabrike. U međuvremenu, najveći deo izvoza Steklarne Hrastnik će i dalje da bude usmeren na strateška tržišta zapadne Evrope i staklo premium i super-premium kvaliteta“, istakao je Peter Čas, generalni direktor Steklarne Hrastnik.

Staklara u Paraćinu i Steklarna Hrastnik imaju sličnu istoriju i teže istim ciljevima. Obimno specifično znanje iz oblasti transformacije poslovanja i prelaska sa masovnih segmenata tržišta stakla na premium, stečeno u Hrastniku, imaće ključnu ulogu u daljem širenju poslovanja GlobalGlass grupe kako na lokaciji u Hrastniku, tako i na novoj proizvodnoj lokaciji u Srbiji. Grupa ima ambiciozne planove za rast na evropskom tržištu stakla, za šta će u narednim godinama nameniti više od 100 miliona evra investicija u dalju modernizaciju i širenje poslovanja u Sloveniji, kao i u Srbiji, gde se u budućnosti planira povećanje proizvodnih kapaciteta na1150 tona stakla/dnevno.