O nama

Pouzdan partner

Duga tradicija i posvećenost

Kompanija ima bogatu istoriju i stogodišnju tradiciju u proizvodnji stakla. Ovo pokazuje njihovo iskustvo, stručnost i posvećenost industriji. Njihova posvećenost unapređenju postojećih tehnologija i uvođenju novih pokazuje naš proaktivan pristup da ostanemo na vrhu sektora proizvodnje stakla.

Planovi rasta i ulaganja

Grupacija „Vaider“, matična kompanija Srpske fabrike stakla, ima ambiciozne planove rasta za evropsko tržište stakla. Sa planiranom investicijom od preko 100 miliona evra, naša matična kompanija iz Švajcarske pokazuje svoju posvećenost razvoju i ostanku konkurentnosti modernizacijom i širenjem.

Fokus na kvalitet i bezbednost

Srpska fabrika stakla daje prioritet kvalitetu i bezbednosti proizvoda kako u proizvodnji tako i u poslovanju. Razumemo značaj upotrebe naših proizvoda kao posuda u prehrambenoj industriji. Da bi obezbedila potpunu bezbednost, kompanija je uspostavila sistem upravljanja bezbednošću hrane. Ova posvećenost kvalitetu i bezbednosti uverava partnere i kupce da mogu da se oslone na Srpsku fabriku stakla za dosledne i pouzdane proizvode.

Praksa održivog razvoja

Srpska fabrika stakla usvaja principe održivog razvoja u svoje tekuće i strateške poslovne aktivnosti. Poštovanjem društvenih normi vezanih za zaštitu životne sredine, pokazujemo svoj odgovoran pristup poslovanju.

Vlasništvo

Grupacija „Vaider“ je dinamičan i raznolik konglomerat sa jakim prisustvom u industriji stakla. Grupacija posluje u različitim sektorima, uključujući trgovinu staklenim proizvodima, marketinške i poslovne usluge vezane za staklo, kao i trgovinu sirovinama potrebnim za proizvodnju stakla.

Vođena posvećenošću inovacijama, održivosti i zadovoljstvu kupaca, Grupacija „Vaider“ neprekidno nastoji da unapredi svoje poslovanje i proširi svoje prisustvo na tržištu. Njihovi ambiciozni planovi rasta, uključujući značajna ulaganja u modernizaciju i proširenje, odražavaju njihovu posvećenost da ostanu na čelu industrije stakla. Sa jakim naglaskom na kvalitet, pouzdanost i rešenja usmerena na kupca, grupacija „Vaider“ se uspostavila kao partner od poverenja i izvor za proizvode i usluge u vezi sa staklom.

Istorija

Fabrika je svečano otvorena septembra 1908. godine, a do tada je iz Fabrika stakla Paraćin već otpremljeno mnogo čaša, krčaga, lampi i staklenih cilindara.

Tri godine nakon osnivanja, Beogradska zadruga je postala većinski akcionar Srpske fabrike stakla. Novi partner i poverilac odlučio je da proširi fabriku. Za potrebe proizvodnje 1911. godine izgrađena je elektrana na reci Crnici. Višak struje isporučen je u deo Paraćina (kao i prvi bioskop), a izgrađena je još jedna peć za topljenje stakla.

U godinama oko Balkanskih i Prvog svetskog rata, Fabrika je radila sa periodima zastoja. Prema evidenciji Beogradske zadruge, 1922. godine Fabrika je vraćena u radno stanje. Obe peći su ponovo pokrenute, a rad je počeo punom parom. Fabrika je počela da proizvodi kristalno staklo, poboljšavajući njegov kvalitet i otvarajući nove energetske kapacitete. Izgrađena je još jedna peć, a prvobitno podignuta je srušena. Na njenoj lokaciji izgrađena je peć za topljenje stakla za rad u tri smene. Uvedena je ručno-mašinska proizvodnja, a asortiman je proširen na presovane čaše, tanjire, svećnjake, vaze itd. Prvi domaći majstori preuzeli su vođstvo na radnom mestu. Broj zaposlenih je povećan na 600.

Tokom Drugog svetskog rata fabrika je radila smanjenim kapacitetima, a na kraju rata peći su potpuno ugašene. Sledeće godine dostignut je nivo proizvodnje iz 1939. godine. Nova državna politika za industrijski razvoj postavila je Fabriku stakla kao lidera u razvoju proizvodnje šupljeg stakla, posebno staklenih posude.

1880

Od 1991. godine Staklara posluje pod nazivom Srpska fabrika stakla – SFS – akcionarsko društvo sa mešovitim vlasništvom od strane kompanije „Export-Import Paraćin – Incorporated“. U poslednjem periodu industrijskih ograničenja, raspada Jugoslavije i sankcija, SFS je smanjivao proizvodnju i gasio veliki broj peći i kazana za proizvodnju stakla.

1908

Danas, SFS Paraćin, podružnica grupacije „Vaider“, ima za cilj da bude vodeći proizvođač stakla na Balkanu. Kompanija se oslanja na svoju dugu tradiciju, unapređuje postojeće tehnologije i uvodi nove, sa strateškom opredeljenošću da daje prioritet kvalitetu i bezbednosti u proizvodnji i poslovanju. Asortiman proizvoda obuhvata ambalažu za prehrambenu industriju, koja zahteva da svi stakleni proizvodi koji se koriste kao ambalaža ispunjavaju sve standarde ambalaže bezbedne za hranu.

Grupacija „Vaider“ ima ambiciozne planove rasta za evropsko tržište stakla i planira da u narednim godinama uloži preko 100 miliona evra u modernizaciju i proširenje svog poslovanja.

1908

 

 

Budite informisani,
prijavite se na novosti.